Терапевтични програми

Хипноза

Хипноза и Хипнотерапия

Хипнотерапевт Петя Николова
Тел. 0897 897 147

Какво е хипноза?

Хипнозата е терапевтична техника за широк спектър от състояния, включително болка, тревожност, разстройства на настроението, както и за промяна на навиците.

Хипнозата е контролиран транс, в който клиента има по-силен фокус и концентрация. Това е един от многобройните трансове, в които човек навлиза в живота си. Подобно на усещането, когато е вглъбен в мислите си, или напълно погълнат от събитие около него. Усещането е като потъване в удоволствието или медитиране. Медитацията е близка до хипнозата, но без да се води съзнанието и въображението, както се случва под хипноза. Противно на представата от филми и телевизия, по време на хипноза не се губи контрол нито над разума, нито над поведението. По време на сесия и след нея не е възможно да се направи нищо, което е извън разбиранията и ценностна система на клиента. Той има контрол над разума, поведението и действията си.

Обикновено е приятно отпуснат със затворени очи без да се движи. Когато клиентът е с нагласата за целенасочено отпускане, дишането и сърдечния ритъм се забавят, мускулите са в покой и съзнанието е подготвено за приятно изживяване.

Какво е хипнотерапия?

За постигане на максималния капацитет от силата на ума за излекуване на физически и психически разстройства е необходима квалифицирана терапевтична намеса. Това е клиничното приложение на хипнозата - хипнотерапията. Практикува се от обучен сертифициран специалист. Дълбочината за хипнотичния транс варира от много лек до изключително дълбок. По време на една сесиия дълбочината на транса може да се променя и да варира като вълна с пикове и понижения, т.е. с моменти на лек транс и потъване по-дълбоко. Силата на хипнозата не зависи от дълбочината на транса. Постигането на терапевтичен резултат е възможно при лек и при дълбок транс. Когато клиентът се чувства комфортно с хипнотерапевта си и има мотивация за работа с подсъзнанието си, навлизането в транса е постижимо.

При какво помага?

Взаимодействието между ума и тялото е в основата на хипнозата. С помоща на ума се постига желаната терапевтична промяна. Използват се стратегии за справяне, които помагат за:

 • засилване на увереността;
 • справяне с публичното говорене и сценичната треска;
 • повишаване на концентрацията;
 • подобряване на спортни постижения;
 • контролиране и намаляваване на усещането за хронична болка;
 • бруксизъм/ стискане на зъби на сън или в будно състояние;
 • работа с вина и гняв;
 • при автоимунни заболявания - за намиране на социано приемливи начини за справяне с емоциите към тях за постигане на контрол върху заболяването и дълъг период на ремисия;
 • приемане на болест от клиента;
 • преодоляване на фобии, страхове, натрапливи мисли и паник атаки;
 • отказване на цигари;
 • онихофагия/ гризане на нокти;
 • пристрастяване към пазаруване, телевизия, компютри, мобилни устройства, работа;
 • разстройства на храненето;
 • проблеми със съня;
 • справяне със загуба на близък човек и приемане на смъртта;
 • в периода на бременност - за приемане на плода, за превенция от следродилна депресия, за преодоляване на страх от раждане и подготовка за раждане;
 • следродилна депресия;
 • автохипноза.

С помощта на хипнотерапията клиентът може да изживее истинската сила и възможности на съзнанието и въображението си. Целта след края на сесиите е позитина промяна в мислите, чувствата и цялостното усещане към живота.

Каква е продължителността на хипнотерапията?

Една сесия е с продължителност около 50 мин. При първа среща с клиент се провежда диагностична сесия, в която се изяснява заявката на клиента - цели и желани резултати. Разясняват се и принцитите на хипнотерапията. Би могъл да се направи и кратък хипнотичен сеанс в рамките на 10 мин. При следващите срещи с клиента се работи с хипноза.

Броят на хипнотичните сесии зависи от много фактори като хипнотабилност на клиента (до колко бързо и дълбоко навлиза в хипноза), вътрешни нагласи за хипнозата, мотивация за постинане на промяна, време за изграждане на терапевтична връзка и доверие към хипнотерапевта. Важен фактор за продължителността на хипнотерапията е и възможностите на клиента да се отпуска. Съчетаването на хипнотичните сесии с автохипноза извън кабинета също повлиява за времето за справяне с проблема.

Хипнотерапията работи много успешно при съчетаване с допълнителни психотерапевтични техники за постигането на добри и дългосрочни резултати. Хипнозата не е чудодейно лекарство или магическо изцеляване, но е един от най-ефективните и ефикасни методи на терапия. Хипнозата помага за постигане на трайни промени в живота.

За контакти:
Петя Николова - Хипнотерапевт, сертифициран от Българска Асоциация по Хипноза и Хипнотерапия (БАХХ), акредитирано от Европейското Дружество по Хипноза
Тел. 0897 897 147

За връзка:

Телефон:
089 66 415 66 - Севда Шенкова;
0897 897 147 - Петя Николова

E-mail:
sevda.shen@gmail.com - Севда Шенкова;
psytherapyy@gmail.com - Петя Николова

Полезни връзки